convenant

De eerste fokgeschiktheidskeuring van de Engels Bulldog heeft plaats gevonden op 15 maart 2014 in sportcentrum Beusichem.
Voorafgaand aan de keuring zal er een informatiebijeenkomst plaatsvinden, waar verschillende sprekers uitleg zullen geven over de totstandkoming van het convenant.
- Programma -
12.00 - 12.30 Pauze
Voor het ochtendprogramma kunt u zich inschrijven door een e-mail te sturen naar bulldog@raadvanbeheer.nl
Wilt u uw hond inschrijven voor de fokgeschiktheidskeuring klik dan hier
Klik voor een nadere uitleg van het convenant

24 - 12 - 2013 |
VERSLAG VAN DE PRESENTATIE VAN WALTER STRIKKERS BIJ DE EBCN BETREFFENDE HET CONVENANT |

CONVENANT
Helaas is door de drukte van de aankomende feestdagen het officiële en definitieve getekende document van het convenant nog niet in bezit van beide rasverenigingen . Zodra wij deze hebben zullen wij hem publiceren.
De Raad van Beheer en de afgevaardigden van de rasverenigingen van de Engelse Bulldog hebben op 14 december 2013 het convenant getekend tijdens de winner show.
De twee Engelse Bulldog rasverenigingen, de Engelse Bulldog Club Nederland (EBCN) en de Bulldog Club Nederland (BCN), hebben samen met de Raad van Beheer een convenant gesloten.
De beide rasverenigingen hebben elkaar gevonden in de gezondheidsbelangen van het ras en hebben samen hard gewerkt aan de totstandkoming van het convenant.

NIEUWS PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK
Na lang wachten zijn de resultaten nu beschikbaar! Dit zijn de resultaten aan de hand van het anesthesie verslag en de keelinspectie. De resultaten van het CT-onderzoek zijn nog niet beschikbaar.
De resultaten zijn geanonimiseerd verstuurd. De resultaten zijn vandaag ook naar de eigenaren verstuurd. Er is een verklarende woordenlijst toegevoegd, zodat men de teksten beter kan begrijpen.
Hoewel het onderzoek niet is uitgevoerd door de dierenarts van Raad van Beheer, wil de Raad van Beheer u de mogelijkheid geven de resultaten door te spreken met de dierenarts.
U kunt via dierenarts@raadvanbeheer.nl doorgeven wanneer u bereikbaar bent (maandag t/m vrijdag van 0.900 16.30 uur), graag minimaal 2 tijden doorgeven, zij zal dan contact met u opnemen
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland Drs. L. Roest Kynologisch medewerker en Hoofd Afd. Gezondheid, Gedrag en Welzijn.

VOORTGANG GEZONDHEIDSONDERZOEK ....
We hebben bericht gehad van KNO dierenarts dhr. Ter Haar van Utrecht.
Momenteel hebben zij alle foto's van de endoscopie op disk gezet en zijn deze aan het verwerken per patient. De CT beelden, dat zijn er ontzettend veel, is nog het meeste werk George Voorhout is daarmee bezig op dit moment. Beiden zijn enorm druk, maar doen hun best om zo snel mogelijk met een voorlopige conclusie te komen. Het is belangrijk dat alle gegevens eerst geinterpreteerd worden, voordat de individuele eigenaren de resultaten krijgen, omdat aan het eind zou kunnen blijken dat ze het toch iets beter of iets slechter hebben gedaan dan gedacht.
Ondertussen kan overigens zeker al begonnen worden met de conditie-proef, die onder begeleiding van Rene van den Ham uitgevoerd zullen worden. Deze resultaten zijn ook nog van belang om te betrekken bij de gehele analyse, maar daar hoeven we niet op te wachten voordat de andere verzamelde gegevens gerapporteerd worden. Het is belangrijk dat alle gegevens eerst geinterpreteerd worden, voordat de individuele eigenaren de resultaten krijgen.
Zij vragen u daarom nog wat langer geduld te hebben.

Bezoek Faculteit Diergeneeskunde voor onderzoek Engelse Bulldoggen
In December jl. bezochten dierenartsen Evert van Dijk en Walter Strikkers de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht om een indruk te verkrijgen over het verloop van het wetenschappelijke onderzoek bij Engelse bulldoggen naar de luchtwegen, de uitwendige gehoorgangen en het bekken.
Eind 2010 besloten de Raad van Beheer en de twee Engelse Bulldoggen rasverenigingen, de EBCN en de BCN, een onderzoek te starten naar enkele belangrijke rasspecifieke problemen bij Engelse bullen. Dit betreffen de anatomie van de luchtwegen van de neus tot en met de longen in verband met ademhalingsproblemen en die van het bekken vanwege vaak gesignaleerde geboorteproblemen. Dierenarts-specialist dr. Gert ter Haar (KNO-dierenarts) van de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren (UKG) is leider van het onderzoek.

1. Het onder narcose brengen van de bull

2. De hond tijdens het maken van de CT-scan

3. Het beeld van de scan op het computerscherm
Het onderzoek betreft in totaal 40 honden, reuen en teven, die zijn geselecteerd door de Raad van Beheer en al nakomelingen hebben geproduceerd of dit nog gaan doen.
Bij het onderzoek op de Faculteit wordt een vragenlijst ingevuld, een algemeen onderzoek uitgevoerd en onder narcose een endoscopisch onderzoek van de luchtwegen en de gehoorgangen verricht en een CT-scan gemaakt van de kop, de luchtwegen en het bekken.
Tijdens het bezoek werd het onderzoek bij zo'n vier dieren gevolgd. Hierbij bleek dat de eigenaren zeer goed werden geïnformeerd over het onderzoek. Ze mochten bij het pre-anesthetisch onderzoek aanwezig zijn en tijdens het onder narcose brengen waarbij Dhr. Ter Haar, gesteund door een heel team, uitleg gaf over de anatomie van het keelgebied.
Daarna vertrok de eigenaar naar de wachtkamer en werd de hond overgebracht naar de Afdeling Diagnostische beeldvorming. Daar werd allereerst een CT-scan gemaakt van de kop, keelgebied, de borstkas en het bekken (zie afbeelding 2) gevolgd door een endoscopie van de oren en de luchtwegen. Daarna kon de hond rustig bijkomen in de uitslaapkamer (recovery). Dankzij de gebruikte narcose kwamen de dieren snel weer bij. Tijdens het hele onderzoek viel het op dat er zo rustig en respectvol met de dieren werd omgegaan.
Met de resultaten van dit onderzoek kan een indruk worden verkregen van de gemiddelde bouw en dus de mate van gezondheid van de luchtwegen en het bekken. Op basis hiervan kan beter een inschatting worden gemaakt van het aantal dieren dat geschikt is om mee te fokken in de toekomst. Daarmee kan de Raad van Beheer en de rasverenigingen het fokbeleid onderbouwd aanpassen. Er moeten nog enkele dieren worden onderzocht en de verwachting is dat in de loop van 2012 de eerste resultaten beschikbaar komen.

Het endoscopisch onderzoek van de luchtwegen

Rustig wakker worden in de uitslaapkamer
Met dergelijke onderzoeken kunnen we de gezondheid en kwaliteit van de Engelse bullen in Nederland vooruit helpen omdat een doordachte keuze van fokdieren gemaakt kan worden. Het is daarom van het grootste belang om deel te nemen aan toekomstige onderzoeken in het belang van de Engelse bullenpopulatie.
Evert van Dijk, dierenarts, Dierenkliniek de Arker, Nijkerk |
Walter Strikkers, dierenarts, Dierenkliniek Sleeuwijk |

Dinsdag 27 December ben ik namens Bulldog club Nederland samen met Engelse bulldog fokker Lisette van Braak, naar de Faculteit der diergeneeskunde in Utrecht geweest. Haar Engelse bulldog Femke van 15 maanden was uitgenodigd voor het Pilot onderzoek
Aan de balie moest de vragenlijst die van tevoren was opgestuurd door de Raad van Beheer worden ingeleverd. Deze vragenlijst omvatte diversen vragen, om zo o.a een beeld te krijgen van de conditie van de hond, de bouw van de hond etc. Na enige tijd in de wachtkamer te hebben gezeten, werden we opgehaald en werd haar bulldog kort onderzocht. Hart en longen werden beluisterd en haar temperatuur werd opgemeten.
Ook werden er nog enkele korte vragen gesteld, of de hond eerder geopereerd was, of ze medicijnen gebruikte, of ze het weleens benauwd had etc. Hierna volgde een uitleg van hoe het onderzoek zou gaan verlopen.
Terug in de wachtkamer werden we even later aangesproken door KNO dierenarts Dhr. Ter Haar. Wederom werden wij goed geinformeerd over wat er precies ging gebeuren tijdens het onderzoek.
Eindelijk was het zover, we werden samen met Femke opgehaald. Er werd een infuus aangebracht en ze kreeg allerlei plakkertjes op haar poten, om zo haar hartslag in de gaten te houden. In haar oogjes kreeg ze wat zalf tegen het uitdrogen. De narcose werd ingespoten en ze ging heel rustig slapen. De KNO dierenarts voerde een keelinspectie uit en wij mochten meekijken en we kregen daarbij ook uitleg van wat we zagen. Daarna werd ze op een brancard weggereden voor de CT scan. Daar mochten wij niet bij zijn.



Wist u trouwens dat de luchtpijp een buis is die bestaat uit ringen? Doordat de CT scan driedimensionaal is zie je die daarop beter. Een röntgenfoto is daarin tegen 2 dimensionaal, je kijkt er als het ware tegenaan. Met een scan heb je dus een veel duidelijker beeld.
Volgens KNO dierenarts G. Ter Haar is de luchtpijp vaak bij kleine honden in verhouding kleiner, maar daar in tegen ziet hij dat de kelen wel weer veel mooier zijn.
De schedel werd ook nagekeken, getracht wordt om daar een formule uit te halen, door middel van een berekening. Dit zou dan dus aan de buitenkant kunnen worden opgemeten. Zo kan misschien in de toekomst worden voorkomen dat alle honden door de CT scan zouden moeten.
Bij de bulldog zie je overigens dat de middenoorholtes wat klein zijn. Daarom heeft de bulldog vaker last van oorontsteking en duurt het ook wat langer totdat het geneest. Neusholtes, neusschelpjes, hart en longen, evenals de heupen werden ook onderzocht. Het hele onderzoek tijdens de narcose heeft ongeveer 1 uurtje geduurd. De Bull werd na het onderzoek lopend teruggebracht en het leek alsof er niks gebeurd was.



Deze week zijn overigens de laatste honden aan de beurt. Woensdag 28 december zal Dierenarts Walter Strikkers van dierenkliniek Sleeuwijk en dierenarts Evert van Dijk van dierenkliniek de Arker daarbij ook aanwezig zijn.
De eigenaar van de hond die heeft meegedaan, krijgt uiteindelijk een foto en een samenvatting van de uitslag, als het onderzoek is afgerond. Ze verwachten over ongeveer 2 maanden de analyse te hebben van het gehele Pilot onderzoek.
Tijdens de onderzoeken werd je steeds tussendoor goed op de hoogte gehouden. Ook was er gelegenheid om vragen te stellen. Aan het einde van het onderzoek kreeg je nog uitleg over de bevindingen van het onderzoek vd eigen hond.
Kortom het was best spannend om daar naar toe te gaan, omdat je niet helemaal weet wat je kunt verwachten. Maar je wordt zo goed opgevangen en ze zijn ontzettend lief voor de hond. Er werd ook gezegd dat ze de bullen zo ontzettend vrolijk vonden en dat ze zo leuk zijn. Nou en dat konden wij natuurlijk beamen.
Tenslotte wist KNO dierenarts G. ter Haar ons nog te melden dat ze wat hun betreft niet bezig zijn om het ras te laten verbieden, maar om te kijken hoeveel normaal functionerende honden er zijn.
Faculteit der Diergeneeskunde te Utrecht, en in het bijzonder KNO dierenarts G. ter Haar, willen wij hierbij hartelijk danken voor de goede zorgen. Zo ook de Raad van Beheer omdat we de kans kregen aan dit belangrijke onderzoek mee te doen.
W. Klinkhamer, Bulldog club Nederland |
l. van braak - vlaanderen, Kennel vd Venneperbulls |

De Engelse Bulldog in Nederland ligt onder vuur.
De media en dierenwelzijnsinstanties slaan handen ineen om nu echt af te rekenen met de rashonden die bekend staan als "probleemras".
Hoe we ook anders willen, de Engelse Bulldog staat in de top 3 van probleemrassen.
Het is de afgelopen decennia helaas niet gelukt dit te voorkomen.
Hierdoor wordt de fokkerij van deze probleemrassen niet meer serieus genomen. Een feit waar we als liefhebbers en fokkers nu mee te maken hebben.
Controleerbaarheid
De gevolgen die nu voorliggen zijn zorgelijk voor het voortbestaan van de Engelse Bulldog in Nederland. Dierenbescherming, Overheid en Dier & Recht lopen voorop en zetten de betreffende rasverenigingen en de Raad van Beheer onder druk door rechtsprocessen. Hierbij worden ook personen hoofdelijk aansprakelijk gesteld.
De Raad van Beheer, waar wij als vereniging lid van zijn, heeft de balans opgemaakt, zij gaan stoppen met de uitgifte van stambomen. Dit kunnen zij doen aan de hand van een artikel binnen het huidige kynologisch reglement, welke door instemming van de rasverenigingen zelf is ingelast. Voor de Cavalier King Charles Spaniel en de Engelse Bulldog zijn er nu gesprekken gaande om dit artikel tot uitvoering te brengen. Gelukkig staat de deur nog op een kier doordat er een convenant mogelijk is tussen de Raad van Beheer en de rasverenigingen welke kan zorgen voor de naleving en controleerbaarheid van de welzijnsregels. Voorwaarde is dat controle en uitvoering door de Raad van Beheer wordt uitgevoerd.
Naast het convenant zullen er afspraken gemaakt worden over het terugdringen van de keizersnede en inteeltbeperking. Dit is niet alleen prioriteit bij ons ras maar raakt de gehele fokkerij van rashonden.
Wel een convenant, geen nieuwe regels
Kortom, we ontkomen niet aan het convenant, sterker nog, de Bulldog club Nederland is blij met een convenant welke zal zorgen voor het reguleren van de stamboomuitgifte. Hierdoor is er goede controle mogelijk op naleving van afspraken die al jaren in de verschillende fokreglementen zijn opgenomen. Weet dat het convenant geen nieuwe regels oplegt maar slechts controleert. Bulldog club Nederland heeft er op aangedrongen dat de welzijnsregels uit het bestaande fokreglement als basis geld voor het convenant. Wat nu nog moet gebeuren is het bepalen van criteria waarop fokdieren worden uitgesloten voor de fokkerij met stamboom. Deze criteria worden vastgesteld o.b.v. een pilotgroep van ca. 40 honden. Bij het bepalen van de criteria wordt ook gelet op de effecten voor de populatie. Volgende belangrijke punt is de prijs van het onderzoek per hond, deze moet natuurlijk wel betaalbaar zijn en blijven. Hiervoor zijn de dierenartsen en Raad van Beheer nu nog in de lobby naar de verschillende klinieken.
Extra moeilijkheidsgraad
Willen we in de toekomst de Engelse Bulldog met Nederlandse stamboom behouden dan is het zaak dat de rasverenigingen er met de Raad van Beheer uitkomen. Alleen dan komt er een convenant welke voldoende antwoord zal geven aan de eisen van de overheid en dierenwelzijninstanties. Maar ook als rasvereniging zullen wij vanuit onze visie tevreden willen zijn. Bulldog club Nederland is niet voor niets opgericht en heeft ook een visie die we als vereniging nastreven, een bulldog met meer lucht, meer beweging en meer natuurlijke voortplanting.
Echter, we hebben te maken met een extra moeilijkheidsgraad, zo lijkt het. Het convenant moet getekend worden door 3 partijen, de Raad van Beheer, Bulldog club Nederland en de Engelse Bulldog Club Nederland.
Samenwerking waar het kan
Bulldog club Nederland bestaat bijna 2 jaar, met een hoop leden, Clubfokkers, een eigen Clubmatch en prima evenementen zijn wij een volwaardige rasvereniging met goede mensen die hard willen werken aan de doelstellingen van de vereniging. Iedere week komen er leden bij en ook fokkers melden zich aan. Nog niet eerder heeft een rasvereniging zich zo intensief in de media kunnen profileren, we beschikken over een moderne website en hebben een gezonde boekhouding. Kortom we zijn klaar voor de nieuwe toekomst van de Engelse Bulldog.
Twee clubs voor een ras geeft voordelen, juist nu. Zo hebben de twee clubs elkaar in de gesprekken met de Raad van Beheer prima kunnen versterken. Met name de positieve inbreng van de dierenartsen maakte de gesprekken tot een geloofwaardig geheel. Bulldog club Nederland ontfermt zich over het Projectplan naar tevredenheid van alle partijen en we hebben richting de bijeenkomst van 30 mei as. goede hoop dat we weer stappen voorwaarts kunnen maken.
We zijn een andere club dan de EBCN maar dit moet kunnen. Leden en fokkers maken zelf de keuze bij welke club ze aangesloten willen zijn. Samenwerking tussen de clubs zal vooral tot uiting moeten komen in de besprekingen rond het convenant, nu en weer over twee jaar.
Steun de vereniging juist nu!
Zonder mensen in diskrediet te brengen of te passeren willen wij alle clubleden juist nu oproepen de verenigingen en besturen van beide clubs te steunen zodat we naar de Raad van Beheer en instanties een volwaardige gesprekspartner kunnen blijven.
Hieronder geven wij uitleg over de misverstanden die we hebben geconstateerd of over vragen die wij ontvangen. Wij begrijpen dat de emoties hoog oplopen gelet op het feit dat veel informatie niet doorkomt tot Bulldogliefhebbers die (nog)geen lid zijn van onze vereniging. Daar komt bij dat het voor de vereniging of bestuur onmogelijk is om ons op alle punten te verdedigen via sociale media. Wij communiceren direct naar de leden en willen dan ook aan iedereen verzoeken om vragen of suggesties direct aan de Bulldog club Nederland te richten, liefst per email.
"Fokkers hebben geen inspraak"
In december 2010 hebben de fokkers vergadert en ingestemd met het verenigingsfokreglement, deze is vervolgens met vrijwel 100% instemming door de ALV goedgekeurd. Het bestuur heeft dit fokreglement als uitgangspunt gebruikt bij alle gesprekken met de Raad van Beheer. Vrijwel alle bepalingen uit ons fokreglement komen straks terug in het convenant. Maar dan goed controleerbaar zoals het toepassen van een CT-scan en het standaard ECVO oogonderzoek.
"Alles gaat te snel, het zal stapsgewijs moeten"
Nogmaals, het convenant brengt geen nieuwe regels. Maar maakt eindelijk de welzijnsbepalingen uit het fokreglement objectief controleerbaar. Tevens zal er een goede database opgebouwd worden. Dus gaat er niets te snel.
"Inteeltbeperking versmalt de populatie"
Extreem veel dekkingen per reu kan straks niet meer. Maar nog altijd wel 15 keer per leven. Nu dekt een reu gem. 5 tot 6 keer per leven. Dus door breder te denken en meer reuen in te zetten is er geen versmalling van de populatie. Belangrijkste argument van het beperken van de dekkingen is risicospreiding. Al komt een reu glansrijk door het convenant dan is dit nog altijd geen garantie dat deze reu bijvoorbeeld niet het gen voor epilepsie of hart- en vaat ziekten meedraagt.
"Buitenlandse reuen worden uitgesloten"
Is een misverstand. Natuurlijk zijn buitenlandse reuen inzetbaar maar dan wel aangekeurd volgens het convenant. Ingevroren sperma van reeds overleden reuen wordt uitgesloten simpel omdat deze reuen niet meer aan de convenant keuring kunnen deelnemen. We moeten zo snel mogelijk kunnen spreken van fokprogramma's volgens de bepalingen van het convenant en dus niet blijven dweilen met de kraan open.
"Terug naar de Bulldog van 1900 een utopie en verpest ons ras-ideaal"
We moeten terug naar een type Engelse Bulldog die kan voldoen aan de ethische en maatschappelijke eisen die men vandaag stelt aan de fokkerij van rashonden. Dit is een stellige mening en visie van onze vereniging. Dus een type Bulldog welke op termijn natuurlijk kan bevallen, meer lucht heeft, beter kan bewegen en dus een bestaansrecht heeft. Naar onze mening kan dit nog prima binnen de rasstandaard maar komt het vooral aan op het juist interpreteren van deze standaard. Overdrijving van het exterieur wordt vooral in stand gehouden door de keizersnee bevalling. De visie van Bulldog club Nederland gaat vooral over het terugdringen van de overdrijving, hier zullen schoonheidsidealen plaats moeten maken voor gezondheid, zover als nodig. Maar dit traject bespreken we graag met Clubfokkers en Keurmeesters.
"Straks worden er meer Bulldoggen zonder stambomen gefokt"
Deze trend heeft zich allang ingezet. Er zijn inmiddels veel nieuwe clubs voor allerlei "look a like rassen". Wij blijven strijden voor de raszuivere Engelse Bulldog met stamboom. Een ras waar we trots op kunnen zijn en die vrij kan blijven van de kritieken door een gezond imago.
De stamboom wordt in de toekomst een kwaliteitsdocument, geen garantie voor gezondheid maar wel de garantie dat de fokker er alles aan heeft gedaan om gezondheid in het ras na te streven.
Uiteraard hebben we op lang niet alle vragen kunnen antwoorden. Graag ontvangen we uw vragen dan ook per mail. We kunnen dan op alle vragen een reactie en antwoord geven uit eerste hand. Suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom.
Wilt u deelnemen aan de werkgroepen of bijdragen aan de Fokadviescommissie in de toekomst, dan ontvangen wij graag uw aanvraag tot lidmaatschap. Bulldog club Nederland is er voor alle liefhebbers en fokkers van de Engelse Bulldog, een ras om trots op te zijn, nu maar zeker in de toekomst. Wij verwelkomen u graag als lid.

Vanaf 1 juni 2014 zullen de Engelse Bulldoggen die worden ingezet in de fokkerij aan extra regels moeten voldoen, wil men de pups kunnen laten inschrijven in het Nederlandse Hondenstamboek.
De rasverenigingen en Raad van Beheer zijn het er erover eens dat aanvullende maatregelen nodig zijn om een nog gezondere Engelse Bulldog te krijgen en de toekomst van het ras in Nederland veilig te stellen.
Alle Engelse Bulldoggen die worden ingezet voor de fokkerij zullen een conditietest moeten ondergaan, zullen worden gekeurd op (extreme) uiterlijke raskenmerken en worden gecontroleerd op knieschijfproblemen. Ook wordt er gecontroleerd op oog- en blaasproblemen. Er komt een beperking op de inzet van reuen en teven, zodat de genetische diversiteit wordt bevorderd.
Vooruitlopend op de Wet Dieren mogen er bij de Engelse Bulldog per hond niet meer dan twee keizersneden plaatsvinden.